Çocuklarda Bademcik Enfeksiyonları Nasıl Tedavi Edilir?

OP. DR. EDA ÇABUK HOROZ.

Çocuklarda Bademcik Enfeksiyonları

Çocuklarda Bademcik Enfeksiyonları Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuklarda bademcik enfeksiyonları tedavisi için öncelikle doğru tanı çok önemlidir. Hızlı antijen testleri ve kan sayımı sonuçları gibi testlerin yanı sıra tekrarlayan boğaz enfeksiyonu öyküsü olan veya çevresinde beta mikrobu taşıyan bir hasta varsa boğaz kültürü de yapılmalıdır.
Tedaviye başlanmadan önce etkenin virüs mü yoksa bakteri mi olduğunun belirlenmesi önemlidir. Viral enfeksiyonlarda genellikle semptomatik tedavi yapılır. Ateş ve ağrı için ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir, bol sıvı alımı önerilebilir ve dinlenme tavsiye edilebilir.

Eğer enfeksiyonun sebebi bakteriyse, genellikle antibiyotik tedavisi başlanır. Antibiyotik tedavisi, ateş düşene kadar devam eder ve daha sonra 3 gün daha kullanım önerilir. Tedavi sonrasında ise boğaz kültürü tekrarlanabilir.
Özellikle çocukluk çağında bademcik enfeksiyonlarına dikkat edilmelidir, çünkü bu enfeksiyonlar ilerleyebilir ve kalp kapakçıklarına veya böbreklere zarar verebilecek romatizmal hastalıklara yol açabilirler.

Hangi Durumlarda Ameliyat Gerekir?

Ameliyat endikasyonları şu durumları içerebilir:
• Sık bademcik enfeksiyonları: Bir yıl içinde 4-5 kez ateşli boğaz enfeksiyonu geçirme
• Tek taraflı bademcik büyümesi: Tek taraflı büyüme, lenfoma gibi bazı ciddi hastalıkları düşündürebilir
• Tıkayıcı bademcik büyümesi: Bademciklerin solunum yollarını tıkayacak kadar büyümesi
• Antibiyotiklere dirençli bademcik enfeksiyonu: A grubu beta hemolitik streptekok mikrobu nedeniyle bademciklerin antibiyotiklere rağmen temizlenememesi
Bu durumlarda, bademcik ameliyatı düşünülebilir. Ancak, her durumda doğru tanı ve tedavi planı için bir uzmana başvurulması önemlidir. Op. Dr. Eda Çabuk Horoz gibi uzmanlar, bademciklerin alınması gerekip gerekmediğine karar vermek için uygun değerlendirmeleri yapabilirler.

Çocuklarda Bademcik Ameliyatı Nasıl Yapılır? Ameliyat ne Kadar Sürer?

Çocuklarda bademcik ameliyatları genellikle genel anestezi altında yapılırken, yetişkinlerde öğürme refleksi fazla olmayan uygun hastalarda lokal anestezi ile de yapılabilmektedir. Çocuklarda aynı operasyonda gerekiyorsa geniz eti de alınabilir. Bademcik ameliyatının süresi kullanılan tekniğe göre 30 dakika ile 1 saat arasında değişebilir.

Temel uygulama bademcik dokusunun çevresindeki kas dokusundan ayrılarak alınmasıdır. Bu işlem makas ve forseps gibi cerrahi aletlerle yapılabilir. Günümüzde kanamayı azaltmaya yönelik teknikler geliştirilmiştir. Bunlar arasında thermal welding, radyofrekans ve koblatör (plazmar) bulunmaktadır. Bu tekniklerin farklılığı, dokuları ayırırken kullandıkları enerjinin farklı olmasından kaynaklanmaktadır. Op. Dr. Eda Çabuk Horoz gibi uzmanlar, hastalarına en uygun yöntemi belirleyerek ameliyat sürecini yönetebilirler.

PAYLAŞ:

İlgili Yazılar:

SEO & Web Tasarımı SEOmodi Ajansı Tarafından Yapılmıştır.

Hemen Bilgi Alın.

Hemen İletişime Geçin