Bademcik Hangi Durumlarda Alınır?
Bademciklerin sürekli olarak şişmesi kişinin yaşam kalitesini düşürür. Bazen bademcikler hafif olarak kendini gösterir. Bazen ise büyük sorunlar teşkil edebilir. İşte bu büyük sorunlar bademciklerin alınması ile ortadan kalkar. Peki bademciklerin alınmasına neden olan durumlar nelerdir? Şu durumlarda bademcikler alınabilir:
• Hasta büyük ölçüde solunum yolu problemleri yaşıyorsa
• Yeme ve içme gibi fiziksel aktiviteleri yerine getiremiyorsa
• Uyku esnasında solunum apneleri yaşıyorsa
• Bademcik boyutu normal sınırın üzerindeyse
• Bademcikte ciddi dereceli lekelenmeler ve ağrılar mevcutsa
• Konuşmada bozukluklar ve zorlanmalar başladıysa
• Ağız içerisinde şişlik mevcutsa
Bu gibi durumlarda hastanın yaşam kalitesini artırmak ve eski sağlığına kavuşmasını sağlamak için bademcik denen yapılar ameliyat ile alınır. Alınmaması durumunda kişide ciddi solunum sıkıntıları ve hatta solunum durmaları bile gerçekleşebilir.
Bademcik Neden İltihaplanır?
Bademciklerin iltihaplanmasının en önemli nedeni düşük bir bağışıklık sistemidir. Düşük bir bağışıklık sistemi olan kişilerin enfeksiyonlardan korunması için savunma mekanizmalarının devreye girmesi gerekir. Bademcikler de bizlerde savunmadan sorumlu olan oluşumlardır. Bademcikler soğuk su içmekten, besin artıklarının bademciklere sıkışmasından da şişer. Fakat belirli lekeler ve ağız içerisinde koku varsa genellikle bademcik şişmesinin nedeni boğazı hedef alan bakterilerdir.
Bademcik Teşhisi Nasıl Konulur?
Bademcik teşhisi koymak için fiziksel muayene yeterli olacaktır. Zaten ameliyatlık bir bademcik göz ile kolay şekilde görülür ve teşhis konur. Doktor abeslang yardımı ile ağız içini izler ve şişliği ve derecesini tespit eder. Eğer şişlik ilaç ile tedavi edilmezse ve hastayı çok etkiliyorsa ameliyat seçeneği hastaya önerilir. Hasta kabul ettiği taktirde ufak bir operasyon ile tonsilitler alınır. Tonsilitlerin alınması durumunda hasta kesin olarak problemden ve belirtilerden kurtulur. Fakat bademcikler savunma mekanizması olduğu için alındığı durumda vücut mikroplara karşı savunmasız hale gelebilir.
Bademcik Ameliyatı Nasıl Gerçekleşir?
Ameliyata karar verildiği taktirde ilk olarak kişinin durumu, vücut yapısı, kan değerleri değerlendirilir. Bademciğin cerrahi olarak alınmasına tonsillektomi ismi verilir. Hastaya ameliyat öncesi bir miktar anestezi verilir ve hastanın uyuması sağlanır. Hasta ameliyata girmeden aç olmalı ve herhangi bir gıda tüketimi gerçekleştirmemelidir. Bazen lokal anestezi de tercih edilebiliyor. Uyutulan hastanın boğazlarını net şekilde görmek için ağız özel bir alet yardımı ile açılır. Açılan bölgeye bir alet sokulur ve bademcikler sıyrılarak alınır. Operasyon sonrası da aşırı sıcak ve soğuk yiyecek, içecek tüketmemek gerekir.
Bademcik Ameliyatı Riskli Midir?
Bademcik ameliyatında risk oranı düşüktür. Fakat asla yok denemez. Her operasyonun az da olsa bir riski vardır. Bademcik ameliyatında kişinin durumu, bademciklerin büyüklüğü gibi durumlar risk faktörünü de etkiler. Operasyonlarda bazı beklenmeyen komplikasyonlar ve durumlar gözlenebilir. Ameliyat öncesi doktor ile risk analizi yapmak ve ameliyatın risklerini bilmek çok önemlidir.