Geniz Eti Nasıl Anlaşılır?
Nefes alıp vermeyi büyük ölçüde etkileyen ve bazı solunum problemlerine yol açan geniz eti belirtilerinden kolay şekilde anlaşılabilir. Peki, bu belirtiler nelerdir? Belirtileri şunlardır:
• Burundan nefes alırken zorlanma ve sık sık ağızdan nefes alma
• Gece nefes alamamaktan kaynaklı uyku problemleri
• Konuşmada zorlanma ve sık sık garip sesler çıkarma
• Geniz eti nedeni ile horlama
• Burunda hep bir tıkanıklık hissi
• Genizden konuşur gibi sesler
Bu gibi belirtiler genellikle geniz etinin anlaşılması ve şüphelenilmesi açısından önemli belirtilerdir. Geniz eti büyüdüğü taktirde kişinin yaşam kalitesini büyük ölçüde etkiler. Günlük aktivitelerini yapmada zorlanmalara neden olur. İltihaplı geniz eti şüphesi durumunda kısa zaman içerisinde bir doktora başvurmak gerekir.
Geniz Eti Nedir?
Geniz eti boğaz ve burun arasına yerleşen bir et parçasıdır. Bu doku genelde üzüm salkımı şeklindedir. Kişinin hayatını büyük ölçüde etkiler. Büyüklüğüne göre kişide görülen belirtiler artabilir veya daha az kendini gösterebilir. Genellikle çocukluk cağında çocuklarda sık görülen bir problem olarak bilinir. İlerlemesi durumunda geniz eti adı verilen doku ameliyat ile alınır. Küçük oluşumlar kısa zaman içinde ameliyat edilirken büyük geniz etleri bazı riskler oluşturabilmektedir. Geniz eti ameliyatı sonrasında çok dikkatli olmak gerekir. Soğuk havalar burunda kanama gibi olumsuz etkenler meydana getirebilir.
Geniz Eti Ameliyat İle Alınır Mı?
Doktor uygun gördüğü taktirde geniz eti ameliyatı yapılır. Genellikle büyüyen ve iltihaplı olan geniz etlerinde ameliyat yöntemine başvurulur. Çünkü bu durumlarda kişi büyük ölçüde nefes alamamaya başlar. Uyku esnasında uyku apneleri meydana gelebilir. Uyku apneleri bu açıdan ciddi olarak değerlendirilen problemlerden biridir. Aynı zamanda kişide büyük ölçüde bir horlama problemi mevcut ise nedeni geniz eti olabilir. Bu gibi durumlarda da geniz eti ameliyatına başvurmak ve ameliyat ile kesin bir tedavi aşaması yürütmek daha doğru olacaktır.
Geniz Eti Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Geniz ameliyatı için hasta hazırlandıktan sonra ameliyata alınır. Hastanın yaşına ve durumuna uygun anestezi verilir. Verilen anestezi sayesinde işlem hissedilmez. İşlem esnasında kesi açılmasına gerek yoktur. Uygun alet ve teknolojik cihazlar yardımı ile uzman hekim tarafından kişinin ağzından geniz eti çıkartılır. Basit ve uzun zaman almayan bir işlemdir. İşlem sonrası hastanede belirli saatler kalmak gerekir. Bu saat kişinin durumuna göre değişir. Fakat en az 5 saat gibi kısa bir zaman diliminden sonra taburcu olmak mümkündür.
Geniz Eti Kendiliğinden Küçülür Mü?
Geniz eti problemi olan kişiler doktora başvurmalıdır. Doktor kişinin durumuna yönelik bir tedavi süreci izler. İltihaplı geniz eti için antibiyotik kullanımı gerekebilir. Fakat bazı durumlarda bir süre beklemek gerekebilir. İltihaplı geniz eti değilse kendiliğinden bir süre sonra küçülme gösterebilir. Bazı durumlarda çocuklarda geniz etinin büyümesi normal olarak karşılanır.