Göz Kapağı Düşüklüğü Kendi Kendine Geçer Mi?

OP. DR. EDA ÇABUK HOROZ.

Göz Kapağı Düşüklüğü

Göz Kapağı Düşüklüğü Kendi Kendine Geçer Mi?

Göz kapağının normalden daha aşağıda yani sarkık biçimde olması hem estetik hem sağlık açısından bazı sorunlar yaratır. Göz kapağı düşüklüğü sorunu yaşayan kişilerin uzman bir hekime danışması gerekir. Genel olarak kendiliğinden geçmez. Bazen bu sorun genetik faktörlü olabiliyor. Bu sorun kişide doğuştan beri mevcutsa kendiliğinden geçmesi beklenemez. Kullanılan bazı damlalar ve ilaçlar ile de tedavi etmek zordur. Genel olarak cerrahi işlemler ile göz kapağına müdahale etmek gerekir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

Göz kapağında ve gözde meydana gelen belirtiler dikkatli şekilde incelendiği taktirde tanı koymak kolaylaşır. Peki ne gibi belirtiler gözlenir?
Belirtileri şunlardır:
• Göz kapağı aşağıya doğru sarkar. Bu sarkma bazen hafiftir bazen ise gözü büyük oranda kaplar.
• Gözde yorgunluk ve tembellik görülür.
• Gözler sık sık sulanır ve kızarır.
• Görmede zorluk yaşanır. Buna bağlı bel ve boyun ağrıları görülür.
• Yüz ifadesi donuk ve mutsuzdur. Ayrıca gözde kuruluk meydana gelir.
Bu gibi belirtiler göz kapağı düşüklüğüne işaret eder. Erken dönemde tedaviye başlamak gerekir. Bazen tek gözde bazen ise iki gözde de meydana gelebilir. İki gözde de oluşması kişinin hayatını büyük oranda etkiler.

Göz Kapağı Düşüklüğü Neden Olur?

Göz kapağı düşüklüğü, doğuştan veya sonradan oluşabilen bir problemdir. Anne karnında göz kapağı kasının yeteri kadar gelişememesi bu soruna yol açar. Gözdeki kaslar güçsüz ise göz kapağı aşağı doğru sarkar. Fiziksel muayene ve bazı testler ile tanı koymak mümkündür. Göz tümörleri ve göz hastalıkları da bu sorunun nedenleri arasında yer alır.
Doğuştan olmayan göz kapağı düşüklüğünde ise çevresel şartlar ve alınan darbeler etkilidir. Göze veya göz kapağına alınan darbeler, travmalar, yaralanmalar bu soruna neden olur. Ayrıca bazı hastalıkların yan etkisi olarak da görülme olasılığı vardır. Yaşlanmaya bağlı olarak göz kapağı kasları eski gücünü kaybeder. Kasların zayıflaması estetik olarak da hoş bir görünüm oluşturmaz.

Göz Kapağı Düşüklüğü Tedavisi Nasıldır?

Tedaviye başlamadan önce kişinin fiziksel muayenesi yapılır. İlgili hekim göz kapağının şeklini, uzunluğunu, yüksekliğini, kas gücünü detaylı şekilde inceler ve değerlendirir. Müdahale edilmesi gereken derecede bir göz kapağı düşüklüğü varsa cerrahi işleme başvurur. Cerrahi işlem en son tercih edilen yöntemdir. Bundan önce sorunu gidermek için kişiye gözlük kullanımı tavsiye edilir. Çok ciddi olmayan vakalarda ise herhangi bir işlem yapılmaz. Doktor sorunun kendiliğinden geçmesini bekler.
Bu süre zarfında hastayı gözlem altında tutar. Gözle ilgili bir sorun tespit edildiği taktirde müdahale edilir. Yani tedavi yöntemine hekim karar verir. Göz tembelliği riskine yönelik damlalar ve birtakım ilaçlar verilir. Zayıflayan göz kapağı kaslarını güçlendirmek amacıyla göz bandı kullanımı önerilir. Çocuklar ve yetişkinlerde tedavi süreci farklılık gösterebilir.

PAYLAŞ:

İlgili Yazılar:

SEO & Web Tasarımı SEOmodi Ajansı Tarafından Yapılmıştır.

Hemen Bilgi Alın.

Hemen İletişime Geçin