Otoplasti İşitme Fonksiyonunu Etkiler Mi?
Otoplasti işlemi uzun zamanlardan beri yapılan estetik bir işlem olarak bilinmektedir. Halk dilinde kepçe kulak operasyonu olarak bilinir. Genetik faktörler gibi unsurlardan dolayı kişilerde kulaklar farklı yapıda olabilir.
Kulaklar daha dışa dönük durumdadır ve kişiyi sosyal ve psikolojik yönden rahatsız eder. Bu problemi önlemek ve daha estetik kulaklara sahip olmak için otoplasti operasyonları yapılmaktadır. Bu operasyonu yaptırmak isteyenlerin en sık merak ettiği soru işitme fonksiyonlarında bir değişiklik olup olmayacağıdır. Uzun zamandır yapılan bu operasyonun işitme fonksiyonunu etkilemediği bilinmektedir.
Kolay bir operasyon olarak biliniyor ve operasyon sonrası sosyal hayata dönüş hızlı olmaktadır. Fakat güvenilmeyen yerlerde ve kişiler tarafından uygunsuz şekilde yapılan operasyonlarda hasarlar görülebilir. Bu yüzden güvenilir ve alanında uzman kişilere bu operasyon yaptırılmalıdır. Uzman kişiler tarafından yapılan operasyonlarda işitme fonksiyonlarının kaybolması gibi bir durum söz konusu değildir.
Otoplasti Operasyonu Nasıl Gerçekleşiyor?
Otoplasti operasyonu için öncelikli uzman bir hekime başvurmak gerekir. Başvurduktan sonra operasyon için birtakım uygulamalar mevcuttur.
Şu şekilde gerçekleşmektedir:
• Başvurduktan sonra kişinin ameliyat için uygunluk derecesi araştırılır.
• Kulağın yapısı ve durumu değerlendirilir.
• Duruma göre lokal veya genel anesteziye karar verilir.
• Kulak arkasından küçük kesiler açılır ve kulağın yeniden şekillendirilmesi sağlanır.
• Son aşama olarak acılan kesiler belli olmayacak şekilde dikişlerle kapatılır.
Bu operasyon sıklıkla yapılmakta ve operasyon sonrası iyileşme süreci hızlı olmaktadır. Operasyon sonrası belirli bir zaman geçtiğinde dikiş izleri tamamen kapanmakta ve iz kalma gibi bir problem yaşanmamaktadır.
Otoplasti Operasyonu İçin Yaş Sınırı Var Mıdır?
Bu operasyon çoğu yaş grubu için uygulanan bir operasyondur. Kişinin durumu göz önüne alınarak kararlar verilir. Küçük yaşlarda da bu operasyonlar yapılabilmektedir. Bu yüzden en erken yaşlarda uygulanan operasyonlar arasında yerini almaktadır. İlkokul çocuklarında da doktor uygun gördüğü taktirde bu operasyon gerçekleştirilebilir. Ufak bir operasyon olsa da çocukların psikolojisi çok önemlidir. Operasyon öncesi çocuk için doğru şekilde planlanmalı ve yönetilmelidir.
Otoplasti Operasyonunda İyileşme Süreci Hızlı Mıdır?
Günümüzde otoplasti artık basit bir işlem olarak görülmektedir. İyileşme süreci de oldukça hızlıdır. Doğru şartlar altında gerçekleştirilmiş bir operasyon sonrası bir hafta veya 10 gün gibi kısa zaman dilimlerinde iyileşme gerçekleşir. İyileşmenin daha kısa sürede gerçekleşmesi için kulaklar darbelerden ve olumsuz koşullardan korunmalıdır. Aksi taktirde iyileşme süreci daha zorlu ve uzun geçebilir. Bu süreçte 2. veya 3. haftaya geçildiği taktirde iyileşme uzun vadeli gerçekleştirilmiş olur.
Otoplasti İşleminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
İlk olarak bu işlem için güvenilir bir takım seçmeye dikkat edilmelidir. Operasyon sonrası ise kulak bölgesi hassasiyetine dikkat edilmelidir. Kulak aşırı seslerden ve darbelerden korunmalıdır. Kulağı zorlayan ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır. Kulakta meydana gelen ağrı ve kızarıklık durumlarında kısa zamanda doktora başvurulmalıdır.